bgimage

Energy Visualization

Energy Visualization
Interface concept om een expert gebruiker te ondersteunen in zijn zoektocht om het energie verbruik in kantoorpanden te verminderen. De interface bestaat uit meerdere informatie visualisaties die in combinatie met slimme navigatie en filters de verbanden bloot legt in energie verbruik, aanwezigheid en weersomstandigheden.

Ontwerper
Yann Sinke
www.yannsinke.nl

Stage
Philips
Eindhoven

Minor
Visualizing Information
Avans Hogeschool, Breda

Afstudeerverslag
Energy Visualization
"What is the best way to visualize energy usage data so that 
expert-users can effectively find new ways in reducing 
energy consumption in offices?"

Interface, Informatie visualisatie, Energie verbruik, Energie visualisatie, Patronen, Philips

Elektriciteit; de voeding voor een groot deel van onze dagelijkse werkzaamheden. In een wereld waar we steeds verder ontwikkelen, waar apparaten steeds kleiner, sneller, slimmer en simpeler worden, stijgt het energieverbruik. Een logisch gevolg daarvan is dat elektriciteit in de toekomst steeds kostbaarder wordt. Hier kunnen we nu al op inspelen. Zuinig en groen zijn kernwoorden, maar hoe?

Elektriciteit komt een gebouw binnen door middel van de hoofdkabel, welke steeds verder vertakt in andere kabels tot de elektriciteit een apparaat bereikt. Op een dag gaat een man een kantoorgebouw binnen. Eenmaal in zijn kamer doet hij het licht aan en begint aan zijn werk. Beide situaties los geven niet veel inzichten, maar samen levert het heel veel gegevens op: "Het is 3 september 8:05 vanuit het donker rent een man doorweekt het kantoorgebouw binnen, rechtdoor de trap op naar kamer 105. Voelt met zijn vingers langs de muur en klikt om 8:08 het licht aan. Hangt zijn half doorweekte jas om zijn bureaustoel, neemt plaats en zet om 8:09 zijn computer aan." Gegevens veranderen in een verhaal, meerdere verhalen maken patronen en patronen geven inzichten die nieuwe mogelijkheden kunnen bieden om energie te besparen.

Werkend prototype: abstracte visualisatie:

In het werkend prototype kan de expert gebruiker met behulp van de abstracte visualisatie naar opvallende dingen in de data zoeken, selecteren, filteren met een navigatie scherm en verder analyseren in een andere visualisatie.

Het complete interface concept bestaat uit drie visualisaties (abstract, gedetailleerd en vergelijk visualisatie) en drie slimme navigatie schermen (tijd, positie en energie verbruiker), samen helpen ze de expert gebruiker in het vinden van patronen om het energie verbruik in kantoorpanden te reduceren.

Proces:

 

Digitale schetsen van de navigatie & visualisatie schermen:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via www.yannsinke.nl