bgimage

Magisch onderwijs

Magisch onderwijs

Een combinatie van een map, twee web omgevingen en oefenkaarten die docenten helpen om goocheltrucs in te zetten in het basisonderwijs. Goocheltrucs hebben namelijk buiten amusement meerdere, psychologische, sociale en vooral ook motorische voordelen. Met deze bundel hebben de docente de mogelijkheid een truc te zoeken voor een kind wat moeite heeft met schrijven of een truc voor aan het begin van de wiskunde les om de interesse te wekken. Hiervoor kunnen ze hun map of de website raadplegen. Op de website staat ook de voortgang van de kinderen. Deze kunnen namelijk zelf ook trucs oefenen, online (dus ook thuis) en met de oefenkaarten. Hierdoor zouden de docenten genoeg handvaten moeten hebben en zo min mogelijk belast worden, waardoor goochelen een plek kan krijgen in het onderwijs. 

Ontwerper
Jos Raijmakers
Goochelen, film, trampoline springen, games, percussie, fotografie.

Stage
GiG Entertainment te Breda
http://www.gigentertainment.nl

Minor
Taal & Cultuur: Engels
Fontys hogeschool te Eindhoven

Afstudeerverslag
Informatie over goochelen, over goochelen als revalidatie tool, effecten van goochelen, gesprekken met goochelaars en docenten, ontwikkeling van kinderen op de basisschool en ontwerp stappen. 

 

 

 


 

Magie, Goochelen, Educatie, Sociaal, Motoriek, Cognitief, Website.


Even een konijn uit de hoed toveren, een muntje laten verdwijnen, een kaart voorspellen, het zou zo maar goed voor je kunnen zijn!

Hoe het begon
Goochelen kan namelijk bevorderlijk werken op sociaal, psychisch en motorisch gebied. Het wordt tegenwoordig
al ingezet in verschillende ziekenhuizen over de hele wereld. Niet alleen als amusement, vooral ook als revalidatie tool. 
Op een leuke manier toch je oefeningen doen, daar kwam Kevin Spenser achter na een zwaar ongeluk
waar hij van moest herstellen.Hij zette vervolgens de organisatie 'the Healing of Magic' op, om zo jong en oud
met goocheltrucs van dienst te kunnen zijn. Hij doet dit samen met therapeuten en artsen. Hier kan meer mee dacht ik!


Mijn passie
Sinds twee jaarzit ik geregeld in de trein kaart trucs te oefenen. Hier en daar een tutorial volgen en showen die handel!
Voor mijnassessment in het tweede jaar liet ik dan ook een kaart truc zien voordat ik mijn portfolie toonde
(wat ook een kaartset is). Van goochelen wilde ik dan ook mijn afstudeerproject maken. Zo kwam ik  'Healing of Magic' tegen.Voor wie?
Weten docenten en directeurs wel hoe goed goocheltrucs zijn? Wat het wel niet kan betekenen voor de les? Ik ging op onderzoek uit en ben zo tot de conclusie gekomen dat docenten/directeurs vaak niet op de hoogte zijn van de voordelen van goochelen buiten entertainment. Daar komt nog bij, dat ze ook geloven niet te kunnen goochelen! 
Nu zijn er wel honderden trucs, vele daarvan hoef je maar één keer te oefenen om ze goed te kunnen. De docent hebben handvaten nodig om de trucs te implementeren: Hoe vind je de juiste truc voor het juiste probleem? Hoe kan de leerling deze truc het beste leren? Hoe leren de kinderen het best de trucs?

 
Wat?
Oefenkaarten helpen de kinderen met oefenen in de klas. De trucs zijn uitgelegd met behulp van afbeeldingen en tekst, niet de beste manier om trucs te oefenen, maar met behulp van samenwerking en 'trial & error' komen de kinderen een heel eind. Om de docent en leerling meer te ondersteunen is er een website waar ieder zijn eigen inlog code heeft. Hierop kan met behulp van video's geoefend worden. De leerling kan aangeven of hij de truc beheerst of opgevoerd heeft en zo medailles verdienen en trucs vrijspelen. De docenten kunnen deze voortgang weer online bijhouden; wat de mogelijkheid geeft tot 'huiswerk' opgave. Maar wat nou als de docent zelf een leuke truc heeft? Dan kan hij deze toevoegen in aan het database door een template in te vullen, hieruit kunnen oefenkaarten & webpagina's worden gegenereerd.
De map dient als een stuk ondersteuning voor tijdens instructie video's, bevat dezelfde foto's als de oefenkaarten en is ook ingedeeld in categorieën 

Tot slot
Deze vier elementen maken het mogelijk dat goochelen een echte plek kan krijgen in het onderwijs en de ontwikkeling van kinderen kan ondersteunen. Door deze oplossing hoop ik ook mijn kinderen op te laten groeien met behulp van goocheltrucs.