bgimage

Beeldhorloge

Het Beeldhorloge is een hulpmiddel dat activiteiten en handelingen op een dag digitaal weergeeft. Op het tijdstip waarop de gebruiker een activiteit moet gaan uitvoeren gaat het Beeldhorloge piepen en trillen en wordt een pictogram of foto getoond van de bijbehorende activiteit. Op deze manier weet de gebruiker dat hij bijvoorbeeld zijn tanden moet poetsen, moet gaan werken of naar bed toe moet. De doelgroep van het Beeldhorloge zijn mensen die problemen hebben met het oriënteren in de tijd, ook wel dyschronie genoemd. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, autisme of dementie zijn.

2009 / Lianne van Thuijl, Aukje Wielens / interface and interaction design

Aukje (l) en Lianne (r) met het beeldhorloge waar ze tijdens de externe minor Digital Life en hun afstuderen bij CMD aan werkten. Momenteel zijn ze in dienst bij het bedrijf dat het beeldhorloge op de markt gaat brengen.

Een schermafbeelding van de beheertool waarmee ouders of verzorgers via het mobiele telefoonnetwerk op afstand het horloge kunnen beheren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enkele schetsen voor het beeldhorloge en onderzoek naar pictogrammen


Tijdens het ontwikkelproces hebben Lianne en Aukje uitgebreide gebruikerstests gedaan met veertig mensen met een verstandelijke beperking.

In 2009 behoort Beeldhorloge bij de 1 van 10 genomineerden voor het Herman Wijffels Innovatieprijs van de Rabobank.

Voor meer informatie kijk op www.beeldhorloge.nl