bgimage

Horecabedrijf PlanB

 

Afstudeeropdracht
Hoe kan Plan B in samenwerking met organisaties door middel van innovatieve oplossingen, zich inzetten oor ouderen in Haarsteeg door verdwenen voorzieningen op zich te nemen, waarbij ontmoeten centraal staat?

Ontwerper: 
Anika van Heist
Concepting, Ruimtelijk ontwerp , strategie, user experience 

http:// www.linkedin.com/in/anika-van-heist-116a79106/

Stage:
SNEAKERS BV. Hoofdkantoor, Communicatie strategie & Design afdeling, Waalwijk

Minor:
Marketingcommunicatie, Avans, Den Bosch 

Exploratie:
Onderzoek naar een passende marketingcommunicatie strategie plan, waardoor een horecabedrijf in een dorp dat te maken heeft met vergrijzing, een innovatieve oplossing kan ontwikkelingen om ouderen in de omgeving uit hun sociaal isolement te halen door middel van maatschappelijke wederkerigheid. 

 

Tags
ouderen, marketing, strategie, communicatieplan, maatschappelijk, sociaal isolement, natuur

locatie nieuwe horeca bedrijf in het oude Rabobank pand

Mijn afstudeeropdracht zal ik voor de horecabedrijf Plan B uitvoeren. De eigenaar hiervan is op dit moment nog een uitbater van Partycentrum De Hut Haarsteeg. Wegens contract redenen moet hij stoppen met De Hut. Maar begint hij zelf een nieuwe zaak. Omdat Haarsteeg kampt met een vergrijzing moet het concept uniek en sterk zijn maar de eigenaar vindt het belang van de inwoners in Haarsteeg ook erg belangrijk en daarom moet voor hen het nieuwe bedrijf ook een belangrijke toevoeging zijn.

 moodboard onderzoek Haarsteeg

Haarsteeg is een kleine kern met maar 2200 inwoners. De sterkst vertegenwoordigde leeftijdsgroep is de groep van 45/65 jaar. Net als vele andere kleine kernen in Nederland Heeft Haarsteeg te maken met een vergrijzing. Er zijn nauwelijks voorzieningen.Haarsteeg is ontstaan doordat verschillende boerderijen en landbouw samen kwamen. En nog steeds staat Haarsteeg bekend om zijn agrarische kennis en omgeving.

 onderzoek omgeving

Tijdens mijn omgeving onderzoek kwam ik tot conclusie dat er veel verschillende overkoepelende kernwaardes voorkomen. Zo heb ik onderzoek gedaan naar, Wat speelt er in  Haarsteeg? Wie zijn de ouderen in Haarsteeg? Maar ook naar de Gemeente Heusden waar Plan B zich in bevindt. Tot slot heb ik ook onderzoek gedaan naar De Rabobank want Plan B zal komen in het oude Rabobankpand in Haarsteeg. De kernwaardes die hieruit zijn gekomen versterken elkaar en vullen daar waar het nodig is elkaar aan. Een combinatie hiervan zal wellicht de oplossing of concept vormen voor Plan B. 

persona's ouderen

Uit de hand van verschillende interviews heb ik verschillende persona’s gemaakt. Om te weten hoe de leefsituatie is van verschillende ouderen in Haarsteeg. Hierboven vind je de conclusies. 

Het plan

Voor de ouderen in Haarsteeg wordt er een buurttuin ontwikkeld dat gekoppeld zit aan horecabedrijf Plan B en aan oudere verenging KBO Haarsteeg. Een buurttuin waar groentes geoogst en verzorgt worden. En waar ontmoeten  en samenwerken centraal staan. De groentes zullen de ingrediënten worden van het Plan B menu en zullen ook los te verkrijgen zijn. Daarnaast zal er maandelijks een eet-bijeenkomst komen. Hierbij staan ook weer ontmoeten en samenwerken centraal. Met dit project wil ik ouderen in Haarsteeg mogelijk geven om actief te zijn en sociaal isolement tegen te gaan. Wat ook belangrijk is, is dat de ouderen hun zingeving weer terug krijgen. Ze zullen zich weer nuttig voelen wanneer hun werk wordt gewaardeerd. 

samen in de tuin heeeeuu

Interviews video