bgimage


 

 

 

 

 

 

CMD Breda pakte uit met CMD Nachtlab.

Al enkele jaren houdt CMD zo eens per jaar een studium generale. Dit jaar kozen we voor een nieuwe naam (CMD Nachtlab) en willen we vaker inspirerende lezingen en workshops te houden.  

Op 25 april pakte we groots uit in theater Podium Bloos te Breda, ook omdat we een jubileum te vieren hebben. Het werd een inspirerende en feestelijke avond die met hulp van studenten een klein feestje werd. Je kon aanschuiven bij bij presentaties, workshops en performances. Een ruime 150 tot 200 bezoekers kwamen luisteren, proeven en ook dansen bij onze aromajockey. Het was een weerzien met oude bekenden van de inmiddels tien jaar oude opleiding CMD Breda. 

Tijdens CMD Nachtlab spraken o.a. interactie ontwerper Olivier Otten, new media artist Ricardo O'Nascimento, beeldend kunstenaar Giny Vos, filmmaker Floris Kaayk, game designers Ard Jacobs & Laurie Sieben, aromajockey Carlijn Stevens, smaakmaker Jennifer Stahmer, afstuderende CMD'er Martin Kloprogge en 3D videokunstenaar Arent Weevers.

Op onze photostream op Flickr staan snapshots van onze fotografen Luc Hombergen (oud-student) en docent Alex Seegers.


Programma & organisatie | Renée Kool
Organisatie & design | Bart-Jan Hoogink
Communicatie | Nienke Huitenga
Posterontwerp | Daniël van der Winden en Frederique Matti
Crew | studenten CMD Breda - bedankt!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Programma

> Floris Kaayk | technologie als religie

Floris Kaayk : Vorig jaar claimde hij via een amateurblog Icarus te zijn met zijn zelfgemaakt vleugels. Internetgebruikers over heel de wereld geloofde hem...voor even. Dit jaar presenteert filmmaker Floris Kaayk het begin van een nieuw project: technologie als religie. Het omringt ons en het verbindt ons, het regelt onze boodschappen en zorgt dat we overal en altijd weten hoe laat de trein rijdt. Terwijl traditionele religies langzaamaan naar de achtergrond verdwijnen, zijn wij toch steeds beter verbonden als maatschappij. En dat gebeurt een beetje onbewust, via bijvoorbeeld je smartphone. Floris Kaayk vertelt je hoe wij eigenlijk onbewust allemaal aanhanger zijn geworden van een nieuw soort religie. Waar mythische figuren als Bill Gates, Larry Page en Steve Jobs de voortrekkers van zijn. Dit project wordt ontwikkeld in samenwerking met Next Nature's Koert van Mensvoort. Floris Kaayk is filmmaker en richt zich voornamelijk op futuristische ideeën of fantasieën.

> Arent Weevers | 3D stereoscopische video installatie Embrace Me.

Arent Weevers is (3D) videokunstenaar en is daarnaast ook studentpredikant o.a. aan Saxion Hogeschool Deventer. Hij houdt zich namelijk bezig met de relatie tussen spiritualiteit en beeldende kunst. Op CMD Nachtlab exposeert hij een 3D stereoscopische video installatie getiteld Embrace Me (2012). Een kleine hint op wat je te wachten staat : Een baby komt uit het diepe zwart zeer langzaam zwevend naar je toe. De open houding en uitgestrekte armen nodigen je uit om de baby te willen omhelzen. Het vervolg van deze ervaring zal je op CMD Nachtlab ervaren.

> Olivier Otten | interactieve video  'Selfcontrolfreak'

Olivier Otten (1979) is multimedia en interactie ontwerper. Hij studeerde interactieve multimedia aan de Willem de Kooning Akademie, Rotterdam (2002) en Design Departement aan het Sandberg Instituut, Amsterdam (2005). Tijdens CMD Nachtlab presenteert Olivier Otten 'Selfcontrolfreak' een onderzoek naar de mogelijkheden van interactieve video online.

> Carlijn Stevens | aromajockey – i.s.m. Jennifer Stahmer

Sinds het rookverbod in cafes en clubs is het uitgaan er niet geuriger op geworden. CMD alumna Carlijn Stevens maakt daar verandering in als aromajockey. Stevens komt tijdens het CMD Nachtlab een geur- en smaakexperiment uitvoeren. Carlijn licht zelf toe:  “tijdens mijn afstudeerfase bij CMD heb ik me als ontwerper afgevraagd waarom we alleen ontwerpen voor onze ogen en oren en niet voor de andere zintuigen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik onderzoek heb gedaan naar geur en wat je daar als ontwerper mee kunt doen. Op CMD Nachtlab dompelen we je onder in de beleving via de meest intieme zintuigen en vragen je om je mee te laten voeren.” Ben je nieuwsgierig? Kijk op haar Facebookpagina.

> Jenni Stahmer | cake chef by day, food wizard by night (English speaking)

Een medium is niet alleen een ding van bits en bytes. Als CMD'er weet je dit natuurlijk al lang. Ook je tong is een zeer complex medium. In samenwerking met Carlijn Stevens bereidt Jennifer Stahmer smaaksensaties klaar tijdens CMD Nachtlab. Bereidt je neus en tong dus voor bijzondere bites.  “I make people focus on what they are tasting since they can't trust what they see or smell.” Jennifer Stahmer heeft naast haar eigen culinaire verrassingen ook samen met Carlijn Stevens een performance op CMD Nachtlab. 

> Giny Vos | lichtkunstenaar

Haar werk heb je misschien, onbewust, wel eens gezien. Als je de trein nam naar Apeldoorn of in de nacht omhoog staarde naar de telecomtoren op de Amsterdamse Zuidas. Kunstenares Giny Vos maakt grote installaties met licht in de openbare ruimte die internationaal bekend zijn. Van Nederland tot Nizhny Novogorod in Rusland. Voor station Apeldoorn maakte zij een digitaal duinlandschap. Een grote glazen wand verbeeld doormiddel van LEDs een zandverstuiving. In haar werk speelt onze directe omgeving een belangrijke rol. Met haar werk laat ze zien wat er allemaal gebeurt op een plek. Het beeld dat ontstaat legt bepaalde aspecten van die omgeving bloot die anders onopgemerkt zouden blijven. Giny Vos heeft gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie in Amsterdam.

> Ard Jacobs & Laurie Sieben | Pillo (game) 

De titel doet het vermoeden, zal er een kussengevecht zijn tijdens CMD Nachtlab? Zoiets, maar dan relaxed op de bank. Ard Jacobs (1987) studeerde Industrial Design in Milaan en Eindhoven. Hij maakte tijdens zijn master het spel Pillo. Jacobs programmeerde een kussen tot gamecontroller waarmee je op een intuïtieve en voelende manier een spelletje speelt. Twee spelers besturen één game character door om beurten op de kussens te drukken, aaien, knijpen en slaan. Het is vooral een intuitief spel. Een non-competitieve game waarbij je moet samenwerken. Pillo heeft zich niet alleen voor het entertainement thuis bewezen nuttig te zijn, het bleek ook waardevol bij autisme, ADHD en rehabilitatie. 

> Ricardo O'Nascimento | Rambler 

Ricardo O'Nascimento zal spreken over Rambler waarmee hij afstudeerde. O'Nascimento was gefascineerd door het obsessieve bloggen waarbij mensen alles bloggen wat ze meemaken, voelen en denken. We kenne het van Facebook maar vooral ook van Twitter, waar het extreme vormen aan heeft genomen. Geinspireerd door dit fenomeen maakte hij Rambler, een interactieve sneakermet een kritische knipoog: de sneaker die iedere stap twittert die hij zetSchoenenfabrikant Timberland raakte geïnteresseerd in O'Nascimento's project en heeft hem gevraagd zijn Rambler idee verder te ontwikkelen. Ricardo O'Nascimento is een Braziliaanse kunstenaar en geeft les op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.  Als onderzoeker en mediamaker ontwikkelt hij interactieve installaties en draagbare toepassingen waarmee hij de relatie van het lichaam met zijn omgeving onderzoekt. 

> Martin Kloprogge | afstudeerproject Design & Ethiek

 'Ethics is about one’s ‘ethos’, one’s whole way of life. It is about what sort of person one is.' Dit citaat van filosoof Anthony Grayling vormt de basis voor CMD student Martin Kloprogges afstuderen, dit voorjaar, over Design & Ethiek. Hij komt op CMD Nachtlab jullie ideeën over ethiek peilen. Aan de hand van voorbeelden en een aantal praktische stellingen houdt hij graag een gesprek over dit onderwerp. Kloprogge licht zelf toe: "Ethiek. Een beladen woord. Veel mensen krijgen kriebels als ze het woord al horen. Ethiek wordt vaak gezien als iets "dat later komt". Dit terwijl we dagelijks te maken krijgen met ethische kwesties. Kleine, soms onbewuste vragen die ons in zekere zin dwingen een keuze te maken. Zeker in het werkveld van de multimediaal vormgever krijg je te maken met vraagstukken die gedegen reflectie verdienen. Moet alles wat kan ook mogen of zijn er grenzen aan het toelaatbare? Als er grenzen zijn, waarop baseren we die dan? Hoe kunnen we ethiek als een bruikbaar hulpmiddel gebruiken om ons werk en daarmee onze omgeving te verbeteren?

 

CMD Nachtlab wordt georganiseerd in opdracht van CMD Breda door:
Renée Kool, CMD alumnus Bart-Jan Hoogink en Nienke Huitenga

 

TIMETABLE

 

 

 

 

 

PLATTEGROND

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posters
Ontwerp |  Daniël van der Winden en Frederique Matti