bgimage

Nieuw, leuk en handig? De Google Glass

Marjolaine Nuijten op 9 oktober 2013 CMD, Design, Interactie

Vrijdag 20 september in de kapel van Kunstacademie Sint Joost organiseerde docenten Nienke Huitenga en Mark Meeuwenoord van CMD Breda een seminar over de befaamde bril. Ik mocht hem ook van dichtbij bekijken. Ronald van der Lingen, research&development lead bij Layar, was uitgenodigd om zijn Google Glass te demonstreren. Hij is één van de drie Nederlanders die op dit moment een Glass bezit. 

Marjolaine Nuijten is nu tweedejaars student bij CMD Breda en was gevraagd voor de gelegenheid een blog te schrijven over de seminar.

Is Google Glass een leuke, nieuwe gadget waar veel mensen naar uitkijken?

De seminar had als thema designing mediated realities. Hogeschooldocent Mark Meeuwenoord opende met een korte introductie over hoe gemedialiseerd de wereld is geworden. “Ongeveer twee eeuwen geleden stapten mensen voor het eerst in de stoomtrein. Die mensen ervoeren een verandering van hun omgeving, wat leidde tot vreemde klachten van 'treinziektes'. We moesten wennen aan de nieuwe ervaring die de trein ons gaf. In de trein zie je een hele ander landschap, dan dat je er zelf in zou lopen,” vertelde Mark Meeuwenoord ons. Onze blik op de omgeving wordt zo bepaald door media. Zo ook de Google Glass.

“Bril met scherm, internet en spraaksysteem.” 

Ronald van de Linge is een Android ontwikkelaar en is een van de drie Nederlanders die met Google Glass experimenteert. De bril is nu alleen nog in het Engels beschikbaar. Maar het functioneert echt geweldig. Als je een foto wilt ‘sharen’ dan is dat snel gedaan en "kan je zo weer verder met wat je aan het doen was", legt Ronald uit. Je start met omhoog kijken of op de zijkant van je Glass te tikken en zegt dan: “Ok Glass”. Je ziet dan een klein schermpje in je rechter ooghoek met een keuze menu. Met je stem kies je een menu. Bijvoorbeeld: “Ok Glass...Google....how tall is the Eiffel Tower?” En dan geeft Glass al de benodigde informatie voor je op het scherm. "Het is niet recht op je ogen gericht, zodat je gewoon door kunt gaan, waar je mee bezig bent. Na een tijdje valt het schermpje niet eens meer op" vertelt Ronald.

“Google Glass is geen augmented reality bril. Je kijkt óf naar de werkelijkheid óf naar de beelden van de bril.” 


Ronald vertelt dat Google Glass geen smartphone vervanger is, geen ‘altijd aan’ video recorder of augmented reality bril is. Het is een draagbaar apparaat dat het gebruik van video en foto’s maken versimpelt. De Glass draait op android en je download services die je aan je tijdlijn toe kan voegen. Op het moment zijn mensen bezig daar meer services voor te maken.  Maar het zijn geen apps die je download. Alles communiceert via de Google Cloud. Een service heeft dus nooit direct contact met de Glass.

Aan het einde van de sessie werden er wat vragen gesteld, waaronder: “Waar wordt Glass het meest voor gebruikt?” Ronald legt uit dat het vooral gebruikt wordt voor trips, navigatie, foto’s maken en video's opnemen. Ook mochten er een paar studenten de Glass proberen, waaronder ook ik. De studenten vonden het heel gaaf om de Glass op te hebben en er mee te experimenten. Ze probeerden alles uit, wat ze ermee konden. De ‘get directions to…’ natuurlijk ook, alleen dat werkte niet zo goed, omdat Glass ons niet kon vinden! De studenten vonden het heel leuk om Glass een keer op te hebben. De een was enthousiaster als de ander. 

Het was heel raar om zoiets op je hoofd te hebben en dan nog met mensen om je heen te interacteren. Ik kreeg zelf ook een beetje hoofdpijn van het rechtsboven staren naar het schermpje. Net als de mensen in de stoomtrein, moet ik nog wennen aan de Glass. 

Voor foto's van de dag, kijk op de CMD Flickr photostream

 
blog_comment_title

blog_comments_title