bgimage

INCM-PIBN Talentenprogramma / Eerste meeting bij Liones

Kaya Weers op 9 mei 2014 CMD

Dit jaar wordt voor het eerst het CMD Talentenprogramma georganiseerd door INCMD en PIBN (Platform Internet Bureaus Nederland). Van alle CMD-opleidingen in Nederland doen er enkele derdejaars studenten mee die samen 10 weken lang langs internetbureaus gaan. 

Masterclass
Elk bureau geeft een masterclass over een ander onderdeel van het ontwerpproces. Erg interessant omdat deze onderwerpen worden belicht vanuit het werkveld. Robbin, Anne, Veerle en ik zullen jullie wekelijks op de hoogte houden van alle interessante inzichten die we opgedaan hebben!

Elke dinsdag van 16:00 tot ongeveer 20:00 gaan we bij een ander bureau langs. De meeste bureaus zitten in de Randstad dus de studenten uit Maastricht en Leeuwarden maken elke dinsdag een aardig ritje. De onderwerpen van de masterclasses variëren van conceptontwikkeling tot social media tot pitchen. Halverwege de masterclass is er pauze en wordt er voor een heerlijke maaltijd gezorgd. Na afloop van de masterclass krijg je een opdracht die je in een team, 2 of 3 studenten van verschillende hogescholen, uitvoert en de week erna bespreekt.

Hoekje van het een beschuitje
Oké, ik spreek mezelf al meteen tegen; het eerste en tweede verslag komen in dezelfde week online, maar in principe volgt hierna wekelijks een update. De eerste week waren we te gast bij Liones in Rijswijk. Ik was hartstikke benieuwd naar de andere studenten, het bedrijf en het verloop van het programma. Nadat iedereen de openbaar vervoer tour door Nederland had overleefd en wat te drinken had, hield Jos de Seriere een inleidend verhaal. Jos is de voorzitter van INCMD; International Network Communication & Multimedia Design.

Vervolgens mocht Vincent Smedinga de aftrap geven van de eerste masterclass. ­Zijn verhaal ‘van strategie naar product’ was een soort inleiding op de komende weken. Volgens Vincent zit design in kleine dingen, zoals een hoekje uit het beschuit voor optimaal gebruiksgemak. Het lijkt iets kleins, maar de impact op de beleving van de gebruiker is enorm. Probeer niet het niveau van usable, maar dat van pleasable te bereiken!

Design praktijk 101
Werken in teamverband is erg belangrijk en in een bureau doe je dat eigenlijk continue; user experience design is namelijk teamwork. Het hele team zal dingen moeten aanpassen als iemand een idee heeft. De verschillende onderdelen moeten naadloos op elkaar aansluiten en dat kan alleen met goed teamwork. Vincent liet ons alle verschillende functies in een team zien, dat zijn er echt heel veel! Leuk om alvast te kijken welke functie je zelf zou willen vervullen.

Uiteraard ook erg belangrijk, dit is zelfs een understatement, is responsive design. Tegenwoordig heb je zoveel verschillende en nieuwe devices, dat je moet zorgen dat jouw site overal goed op te bekijken is. En dat houdt dus niet alleen in dat je op een ander formaat tablet inspeelt, maar ook dat je zorgt dat jouw content op de Google Glass te bekijken is.. Er komen heel veel uitdagingen kijken bij responsive web design.

Bij Liones gebruiken ze, zoals bij veel bureaus tegenwoordig, de SCRUM methodiek. Dit houdt in dat je het ontwerpproces in kleine stukjes opdeelt: sprints. Elke sprint duurt enkele weken, waarna je ook daadwerkelijk een onderdeel kunt opleveren. Het voordeel is dat je de klant eerder concrete onderdelen kunt laten zien en hierdoor ook eerder kunt ingrijpen als de klant iets anders wil.

Zeg nee
Vincent sloot af met ‘ontwerpen is nee zeggen’; je moet keuzes maken en ook onderdelen weglaten als ze weinig toevoegen. Dit mochten we direct zelf toepassen in de opdracht: een app analyseren en kijken welke onderdelen er weggelaten kunnen worden of juist verbeterd moeten worden. Lees binnenkort in het volgende blog hoe de opdracht ons verging en hoe het was bij Mangrove in Rotterdam!

blog_comment_title

blog_comments_title