bgimage

De Twittercensuur op Avans Hogeschool - Deel 1

Margit van de Kerkhof op 27 juni 2013 CMD, Media

Studenten van Avans Hogeschool mogen geen schadelijke berichten meer plaatsen op social media, aldus de nieuwe huisregels van de opleiding  Studenten zijn namelijk “ambassadeur van Avans Hogeschool” en dit zijn ze “zowel tijdens studie- en werktijd als in privétijd”, zo citeert De Punt uit de nieuwe huisregels op 21 juni. Deze nieuwe regels hebben voor veel oproer gezorgd onder de studenten. Veel van deze ‘ambassadeurs’ hebben intussen al ‘gezondigd’ door middel van talrijke negatieve reacties via Twitter en Facebook. Terecht of aanstellerij?

[red: De huisregels zijn offline gehaald. Zie het originele artikel van De Punt op 19 juni onderaan dit blog].


Schadelijke berichten posten over je school mag niet

Wat dat betreft zijn veel van de negatieve reacties terecht. Avans Hogeschool is namelijk wel erg vaag in haar eigenlijke bedoelingen. Schadelijke berichten posten over je school mag niet, aldus de regel. En als er in een regel gevraagd wordt om een handeling achterwege te laten, is dat in principe een verbod. Maar hoe wil je vrije meningsuiting via social media verbieden? Misschien moeten we studenten dan maar voor straf de kantine laten vegen? Dit naast het feit dat vrijheid van meningsuiting niet strafbaar is.

Enfin, Avans bedacht zich gelukkig dat de formulering van deze regel niet al te best was en twitterde:  “Iedereen is vrij om te zeggen en schrijven wat hij of zij wil. Het is ons te doen om de manier waarop dat gebeurt. #Avans #Spelregels.” Beetje jammer van die laatste hashtag. Is het een spelletje hoe ga ik om met mijn Twitteraccount? Bepaalt Avans wat ik wel en niet mag posten? Moet ik een beurt overslaan als ik mijn volgers wil laten weten dat ik liever op het terras had gezeten, dan op die #rotschool?

Zonder de werking van Twitter en Facebook was er nu niet zo’n ophef

And Avans strikes again, “we willen studenten en medewerkers bewust maken van het effect van social media. Het is niet zozeer een verbod.” Dat bewust maken is ze in ieder geval dubbel en dwars gelukt. Bovendien, zonder de werking van Twitter en Facebook was er nu niet zo’n ophef geweest over een paar regeltjes tekst. Een paar regeltjes tekst, die anders door velen niet eens zouden zijn opgemerkt of onbelangrijk zouden zijn gevonden.

Persoonlijk vind ik het dan ook allemaal wat overdreven en moeten we deze regel met een korreltje zout nemen. Avans houdt zich immers ook niet altijd aan haar regels. Soms krijg ik een cijfer niet binnen de afgesproken tijd terug. Daar lig ik niet wakker van. Net zo min als dat Avans waarschijnlijk niet wakker ligt van twitteraars die “vandaag #geenzin in #Avans” hebben.

Toch is het zeker van belang dat we het niet te bont maken op het net. Dat een paar woorden landelijk zoveel effect kunnen hebben, wordt door deze ophef alleen maar duidelijker. Het zal niet snel gebeuren dat de school vanwege een paar woordjes moet sluiten, maar een beetje respect voor je opleiding is niet erg veel gevraagd.

De Punt
19 juni 2013 : E-mailregels Avans: kort en zakelijk
21 juni 2013: Media verbazen zich over gedragsregels
21 juni 2013 (video) Studenten over de nieuwe gedragsregels van Avans Hogeschool.

NU.nl
21 juni 2013: Hogeschool verbiedt klachten op sociale media

BN deStem
21 juni 2013: Avans: 'Geen negatieve berichten op social media over hogeschool'

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Margit van de Kerkhof is tweedejaars student bij CMD Breda en zij bijt het spits af in deze blogreeks over de Twittercensuur die is ingegeven door de nieuwe huisregels van Avans Hogeschool voor 2013-2014. Volgende week volgen nog twee nieuwe blogs die zowel de advocaat van de duivel zullen spelen als het perspectief van de studenten zal verwoorden.

Het CMDblog geeft gelegenheid aan haar studenten om vanuit hun vakgebied en als student kritisch na te denken over dit dilemma. 

 

blog_comment_title

blog_comments_title