bgimage

CMD Breda presenteert theater & drones show FANTOOMPIJN

Nienke Huitenga op 14 januari 2015

Tijdens de Cultuurnacht op 23 januari in de Grote Kerk te Breda voeren studenten en docenten ter afsluiting van het CMD minorprogramma Immersive Stories hun eindwerk op, gemaakt en geïnspireerd door de rol van drone-techniek in de huidige samenleving.
 

Tijdens de minor Immersive Stories hebben de studenten en docenten samen onderzoek gedaan naar de recente beeldvorming rondom drones en hoe deze, bekeken vanuit een breder technologisch kader, een verlengstuk van het lichaam wordt.
 
Wie bestuurt nu wie? // Nu door de commercialisering van de 'drone' het vogelperspectief binnen ieders handbereik is, treedt de drone in de voorstelling op als metafoor voor het ontstijgen van fysieke en mentale ruimtes.

Vragen als ‘wat ervaren we wanneer lichaam en geest worden ontkoppeld en zich vermengen met techniek?’ en ‘wat zijn begrenzingen die we onszelf of andere stellen’ vormden de basis voor het scenario van de show waar het decor van de Grote Kerk in Breda een betekenisvolle rol in speelt. 
 
Creatieve techniek en storytelling // Fantoom(pijn) is ontworpen als immersief spektakel waar niets is wat het lijkt. Drones en andere hedendaagse creatieve technologie wordt op een innovatieve manier ingezet om een verhaal te tonen over personages die in hokjes leven, in mentale ruimtes. Ze treden alleen buiten hun hokjes via de drones. Als verlengstuk van het lichaam fungeren ze als een fantoomlichaam om veilig buiten de eigen ruimte te treden. Of is dit een schijnveiligheid? Een van zelf opgeworpen hokjes en daagt nieuwe technologie uit om onze angsten los te laten, om te zweven zonder doel of functie of begrenzingen?
 
Achter de titel Fantoom(pijn) schuilt het idee van onthechting van de heilige drie-eenheid - lichaam, geest en ziel - door de invloed van moderne technologie. 
 
PROGRAMMA
Vanaf 19h elk uur een voorstelling

TOEGANG
met een passe-partout van Cultuurnacht breda 2015 
te koop via http://cultuurnachtbreda.nl/kaartverkoop 

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR
Grote Kerk, Gemeente Breda, Cultuurnacht Breda, Avans Hogeschool

CREDITS
Regie en projectleiding:
Marcel van Brakel en Frederik Deurinck.

Studenten CMD Breda MinorImmersive storytelling:
Thom Alblas, Ruben Baghus, Thijs Bekkers, Sander Biemans, Thijmen Boet, Ward Borremans, Stefan van Dijk, Tom Dirven, Roel van den Einden, Laurie Fokker, Luka Geelen, Selwyn van Haaren, Rowen Heesakkers, Pien den Hollander, Koen IJpelaar, Niels Leenders, Jawad Maakor, Maarten Oerlemans, Roy Poppelaars, Roy Prop, Ruben Swart, Loek Vugs, Mike de Waal, Dennis Waardenburg.

Coördinator minor Immersive stories
Nienke Huitenga.

CMD collega’s:
Hans van Arken, Thijs Eerens, Wander Eikelboom, Pieter Floris, Nina Kramer, Mark Meeuwenoord, Othmar Schimmel, Hugo van Roy, JanJaap Rypkema.

Coördinatie Grote Kerk:
Willem van der Vis

Met dank aan:
De Grote Kerk, Gemeente Breda, Debbie Vernhout-Landon, Kami Frijters, Cultuurnacht Breda, Avans Hogeschool


Minor Immersive Stories
Immersive Stories is een minorprogramma bij CMD Breda voor 4e jaars HBO studenten over het leren ontwerpen van verhalen met een immersive karakter. Immersion is vakjargon voor onderdompelen, een ervaringseffect waar de toeschouwer zich compleet laat opnemen door de beleving van het verhaal. Alle zintuigen zijn daarom relevant in dit programma en is gericht op experimenterend en onderzoekend leren. Doelstelling van de minor is om verhalen te ontwerpen die mensen in beweging brengen.

Studenten en docenten werken samen hands-on en op creatieve wijze met vorm, inhoud en immersive experience. Klein en groot. De minor biedt daarnaast verdieping in methodes en principes uit onder andere (online) storytelling, transmedia, performance, film, audio design, onderzoekjournalistiek en state of the art creatieve technologische toepassingen.
 
Voor aanvullende informatie en beeldmateriaal:
mail Nienke Huitenga, .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blog_comment_title

blog_comments_title